Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στο Σύμπαν

Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στο Σύμπαν



Ο αστροναύτης Michael Collins παρέμεινε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη στο διαστημικό σκάφος Columbia
Πάνε 48 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση. Ήταν 20 Ιουλίου όταν η σεληνάκατος στην οποία επέβαιναν ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπαζ Ολντριν ακούμπησε στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Στην επόμενη τριετία, ακόμα δέκα συνάδελφοί τους θα έκαναν τη βόλτα τους στον αφιλόξενο δορυφόρο της Γης, πριν η ΝASA διακόψει απότομα το πρόγραμμα «Απόλλο» κατόπιν κυβερνητικής εντολής, αφού τα κονδύλια θεωρήθηκε πιο χρήσιμο να ξοδευτούν σε περισσότερο εξοπλισμό και όχι στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Μια εντολή την οποία για πάνω από τέσσερις δεκαετίες οι Αμερικανοί πρόεδροι επανυπογράφουν, με τελευταίο τον Μπαράκ Ομπάμα, πριν από μία τριετία, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί πριν από τη δεύτερη εκλογή του.
O Neil Armstrong στη Σελήνη
Μετά από τρεις ώρες, λοιπόν, και αφού έκαναν όλους τους απαραίτητους ελέγχους στη σεληνάκατο, Αρμστρονγκ και Ολντριν κατέβηκαν τα σκαλιά για να αφήσουν τα αποτυπώματά τους στη σεληνιακή σκόνη και να προχωρήσουν στο σημαντικότερο κομμάτι της αποστολής τους: γεωλογική έρευνα και συλλογή πετρωμάτων.
Ο Buzz Aldrin στη Σελήνη
Την ίδια στιγμή, περίπου εκατό μίλια πάνω από τα κεφάλια τους, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, βρισκόταν ο πύραυλος «Σάτουρν Ε’». Και μέσα του, ένας πραγματικός ήρωας των διαστημικών ανακαλύψεων: ο Μάικλ Κόλινς, ο πιο μοναχικός άνθρωπος στο Σύμπαν.
Ηταν αμέσως μετά την τραγωδία του «Απόλλο 1» (οι Γκρίσομ, Ουάιτ και Τσάφι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια άσκησης), όταν η ΝΑSΑ αποφάσισε πως το πλήρωμα που θα επιχειρήσει την πρώτη προσσελήνωση θα ήταν οι Αρμστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς.
Γρήγορα ο τρίτος της παρέας έμαθε πως ναι μεν θα ταξίδευε ώς το φεγγάρι με τους συναδέλφους του, αλλά δεν θα είχε ποτέ τη χαρά, τη μοναδική τιμή να περπατήσει στην επιφάνειά του. Ο Κόλινς ποτέ δεν θεώρησε ότι βρέθηκε ριγμένος από τη συμφωνία. Αντιθέτως, ήξερε ότι η μοίρα των δύο πρώτων εποίκων της Σελήνης ήταν στα χέρια του.
Επί ένα εικοσιτετράωρο παρέμενε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έτοιμος για το ραντεβού με τη σεληνάκατο. Την ώρα που ο Νίξον είχε έτοιμο τον λόγο για τον θάνατο των δύο αστροναυτών στη Σελήνη, ένα δακρύβρεχτο κείμενο το οποίο προνόησαν να γράψουν εκ των προτέρων τα «γεράκια» του γραφείου επικοινωνίας του, ο Κόλινς ήταν αφοσιωμένος στο έργο του, ξέροντας ότι ποτέ δεν θα γινόταν λαϊκός ήρωας όπως ο Νιλ και ο Μπαζ.

Αλλά ο χαμηλών τόνων Μάικλ Κόλινς δεν ενδιαφερόταν για το σταριλίκι. Η μεγάλη του αγάπη ήταν η επιστήμη και η εξερεύνηση. Στη διάσημη φωτογραφία που τράβηξε όταν η σεληνάκατος ξεκίνησε την πορεία της προς το φεγγάρι, με φόντο τη Γη, ο Κόλινς ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να υπερηφανευτεί ότι είχε μπροστά του όλη την ανθρωπότητα. Πώς να νιώσεις λοιπόν μοναξιά;
Apollo 11 : Από τη Γη στη Σελήνη
Συντάκτης: Αγγελος Αναστασόπουλος – http://www.efsyn.gr/arthro/o-pio-monahikos-anthropos-sto-sympan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...