Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (ΣΧΕΔΟΝ)/ ΄΄ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ΄΄!!!

Σκεφτόμαστε αυτές τις ημέρες τι έκανε η σημερινή δημοτική αρχή στα δυο χρόνια της θητείας της. 
Είναι γεγονός ότι δυο φανερά έργα που δοκίμασε ήταν η επίστρωση δυο δρόμων της πόλης και μάλιστα με συγκεκριμένη στόχευση, την οδό Κύπρου και την Π. Μπακογιάννη. 
Έπραξε πολύ καλά. Γι΄αυτούς που γνωρίζουν τα πράγματα οι δρόμοι στην πόλη έχουν να συντηρηθούν πολλά χρόνια, πριν ακόμη και από την θητεία του Νικολάου Παπαδοπούλου. Καμιά δημοτική αρχή δεν φρόντισε την συντήρηση των δρόμων. Για απόδειξη του λόγου μας κινηθείτε στην οδό Θερμοπυλών, μια οδός με εξαιρετικά πυκνή κυκλοφοριακή κίνηση. Θα διαπιστώσετε ότι στο τέλος του δρόμου θα πρέπει να συντηρήσετε το αυτοκίνητό σας αφού θα έχουν σπάσει τα αμορτισέρ.
Δεν είναι υπερβολή.

Τι άλλο θα μπορούσε να πιστώσει κανείς στην μέχρι τώρα θητεία αυτής της δημοτικής αρχής; 
Μάλλον τίποτα. Προθέσεις άπειρες, σχέδια λιγότερα, έργα ακόμη πιο λίγα. Συζητήσεις άπειρες, υποσχέσεις άλλο τίποτα. Μέχρι εκεί.

Μαθαίνουμε ότι το έργο που υποσχέθηκε ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Ιωαννίδης, κατασκευή της εναέριας γέφυρας στην οδό Αναπαύσεως συζητείται να κατασκευαστεί από την σημερινή δημοτική αρχή. Το έργο καλό και χρήσιμο. Μαθαίνουμε ότι οι συζητήσεις περιπλέκουν την υπόθεση και είμαστε σίγουροι ότι θα καθυστερήσει η κατασκευή με το πρόσημα ότι απαιτείται μελέτη, αρχιτεκτονική, στατική και ασφαλώς απαιτούνται χρήματα, χρηματοδότηση, την οποία η δημοτική αρχή ψάχνει να εξασφαλίσει!!!! Παρ΄όλα αυτά την υποσχέθηκε....

Ένα, επίσης, σημαντικό έργο, που υποσχέθηκε πολλές φορές η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν η ανάσχεση ομβρίων υδάτων στην οδό Ροδόπης. Το έργο το ανέλυσε άπειρες φορές ο κ. Ιωαννίδης και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και σε επίπεδο ενημέρωσης των δημοτών - κατοίκων της περιοχής. Ήδη έχουν παρέλθει 6-7 χρόνια από τότε που άνοιξε ως θέμα στην πόλη. Μαθαίνουμε ότι η σημερινή αρχή το ανοίγει εκ νέου και μάλιστα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο απόψεις που η τρίχα ενός φυσιολογικού ανθρώπου θα έμενε κάγκελο. Υπόγειες πισίνες συγκέντρωσης των ομβρίων υδάτων σε βαθμό που μπορεί να εκμεταλλευθούν για πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού!!!!  Αποτέλεσμα και αποφάσεις δεν υπήρξαν.

Η κατασκευή του Γ΄Λυκείου, ένα έργο που άνοιξε κι αυτό από το 2010!!! Ήδη μετρά εξαετία και πάλι έργο με υποσχέσεις από τη θητεία του κ. Ιωαννίδη. Ο σημερινός δήμαρχος ανοίγει εκ νέου το θέμα και μάλιστα η στόχευση που θέτει είναι υψηλού επιπέδου. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από τον ΟΣΚ, ένας οργανισμός που δεν έχει χρήματα ούτε μπορεί να χρηματοδοτήσει αγορά οικοπέδου ως αναφέρεται στο καταστατικό του. Πως υπόσχεται ο σημερινός δήμαρχος την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μόνο εκείνος μπορεί να γνωρίζει. Εμείς οι πτωχοί στο πνεύμα αδυνατούμε να κατανοήσουμε ασφαλώς. Όμως ο κ. δήμαρχος υπόσχεται!!!
Με δυο υποθέσεις θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Ή ότι θα είναι μια απλή υπόσχεση όπως έπραξε ο κ. Ιωαννίδης ή θα υπάρχουν υπόγειες συμφωνίες και επομένως χρηματοδοτήσεις εξαιτίας ισχυρών ΄΄γνωριμιών΄΄. Για την πρώτη περίπτωση δεν θα μας προξενήσει κάποια έκπληξη αφού η δημοτική αρχή θα κινηθεί στο γνωστό πλαίσιο των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Για την δεύτερη περίπτωση θα υποθέσουμε ότι τα κανάλια των ΄΄ισχυρών γνωριμιών΄΄εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη και με δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση. Οι ΄΄γνωστοί΄΄ έχουν τις κατάλληλες φόρμες για κάνουν έργα στις πόλεις!!!
Ωστόσο εμείς παραμένουμε στο βασικό ερώτημα αν τελικώς υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή ενός τρίτου λυκείου στην πόλη. Η υπογεννητικότητα και το μειωμένο ενδιαφέρον για μόρφωση, εκτιμούμε ότι τα δυο λύκεια στην πόλη επαρκούν. Όμως σε κάθε περίπτωση απαιτείται στοιχειωδώς μια μελέτη ώστε να καταγραφεί η αναγκαιότητα της κατασκευής, πράγμα για το οποίο κανείς ως τώρα δεν έχει σκεφθεί. Όμως οι υποσχέσεις έρχονται βροχή!!!!
Βέβαια τα χρήματα δεν θα φύγουν από την τσέπη του κ. Δημάρχου αλλά από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων με όποιο τρόπο κι αν εμφανιστούν. 

Δεν θα αναλύσουμε το άλλο ζήτημα του οικοδομικού τετραγώνου 61!!! Το θέμα αυτό το έχουμε πολλές φορές αναφέρει και αναλύσει και που αποτελεί μεγάλη πληγή για τους πόρους του δήμου. Ο δήμος από κακούς χειρισμούς ή καλύτερα από άστοχους χειρισμούς έφερε σημαντικές επιβαρύνσεις (της τάξης του ενός εκατομμυρίου περίπου ευρώ) στους πόρους του δήμου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η σημερινή δημοτική αρχή το επαναφέρει και μάλιστα υποσχέθηκε και γι΄αυτό ότι θα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέραν των ιδίων πόρων του δήμου!!!! Κι άλλη υπόσχεση!!!

Σε κουβέντες να βρισκόμαστε αλλά ο χρόνος περνά όπως πάντα. Οι συζητήσεις είναι δείγμα αδυναμίας της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει απλά και καθημερινά πράγματα προς όφελος του δημότη. Τόσα χρόνια πέρασαν και πάντα οι συζητήσεις ανθούν!!!

Τι να πρωτοεπισημάνουμε τελικώς. Όταν μια δημοτική αρχή έχει αφήσει να εκτελούνται εντολές από υπαλλήλους του δήμου που ούτε και ενεργό ρόλο έχουν ούτε και κάποια ανάλογη αρμοδιότητα είναι φανερό ότι πολλά πράγματα, να μην πούμε όλα, δεν πάνε καλά!!  Όταν υπάλληλοι του δήμου τηλεφωνούν για να εξυπηρετήσουν δημότες κάνοντας χρήση του όρου ΄΄εντολή δημάρχου΄΄ τότε πρέπει να φοβόμαστε!!!

Θα επανέλθουμε σύντομα με νεότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν γίνεται 200 ετών!

Στις 7 Μαΐου 1824, στη Βιέννη, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής: Η πρώτη παρουσίαση της Ενάτ...